luni, 5 octombrie 2009

Daybreakers - film cu vampiri, usturoiul nu este inclus

Un film cu multi vampiri, al nu stiu catalea, si cu alti multi actori cu experienta in domeniu, adica s-au mai intalnit cu meseriasii astia sugatori.
E anul 2000 si ceva (intr-un viitor apropiat, nu azi, dar cine stie!) o boala ciudata ca orice boala, transforma omenirea in vampiri, doar cativa de-ai nostrii supravietuind. Daca in vechiul Dracula al tatucului Bram Stoker, vampirii puteau fi numarati pe degete, numarul acestora a tot crescut in filme pana am ramas in minoritate. In Daibreakers, oamenii fiind acum cei numarati pe degete, sunt vanati, prinsi si crescuti in ferme pentru sangele lor.
Iarasi, geniile alea care stau si gandesc cu ce sa mai umple ecranul cinematografic, au hotarat sa mizeze pe cantitate. Daca le oferim un numar nemaiimaginat de monstrii, efecte speciale si sange in cantitati industriale (acesta ajunge marfa de vanzare in magazine, si se vinde ca painea calda) pana la urma trebuie sa nimerim odata si un moment de calitate!
In fine, Ethan Hawke vampir de treaba, se hotaraste sa salveze omenirea (previzibil!), desigur, din motive pragmatice, oamenii fiind o specie pe cale de disparitie si singura sursa de hrana a lor.
Ideea cu vampiri a fost folosita pana la refuz (culminand cu prostia aia de Twilight), iar imaginea unui viitor lipsit de hrana, cu oameni transformati in carnivori ca solutie, vine de la clasicul Soylent Green. Povestea omenirii transformata in specie de prasila, cu oameni crescuti inconstienti in ferme, a fost deja foarte bine explotata in Matrix, asa ca senzatiile de deja-vu nu or sa intarzie sa apara in cazul in care hotarati sa mergeti la Daybreakers. Pana si posterul de mai sus, imi aduce aminte de Dracula lui Francis Ford Copolla.
Trebuie sa recunosc ca trailerul arata bine, si promite multa distractie pentru o noapte de vineri seara, iar pe imdb, indivizii mai norocosi care l-au vazut deja, lauda macar efectele speciale si coloana sonora.
Daybreakers, regia:Michael si Peter Spierig, cu: Willem Dafoe, Isabel Lucas,Ethan Hawke, Sam Neill